Top Medieval history mcq pdf SET -3

Top Medieval history mcq pdf SET -3

Sarkari Exam , Here we provide important medieval history mcq pdf which help to your all competitive exam. 

Important Medieval history mcq pdf

55. Which was the language adopted by the Bhakti saints to preach their ideas to the
masses?
A. Hindi
B. Sanskrit
C. Ardh-Magadhi
D. Regional vernacular languages

Ans: D

56. In the year 1528, Akbar took the momentous step of
A. Banning Sati
B. Removing Jaziya
C. Forming an army of jackals
D. Propounding a new religion Din-i-Ilahi

Ans: D

57. Guru Gobind Singh had sent Banda Bahadur to Punjab
A. To propagate the Sikh religion
B. To show off his strength and valour
C. To crush the enemies of Khalsa
D. To establish a Sikh empire

Ans: C

58. Who built the tomb of itmad ud daula?
A. Jahanagir
B. Nur Jahan
C. Shershah
D. Akbar

Ans: B

59. Which among the following was a gold coin issued in vijayanagar empire of south India?
A. Tara
B. Varaha
C. Kakini
D. None of the above

Ans: B

60. During the Mughal rule in India tobacco was first cultivated in
A. Madras
B. Gujarat
C. Delhi
D. Calcutta

Ans: B

61. Who among the following conspired against Ibrahim Lodi and invited Babur to invade Delhi?
A. Bahlol Lodi
B. Daulat Khan Lodi
C. Sikandar Lodi
D. None of the above

Ans: B

62. Ahmad Shah Abdali invaded India for the first time during the reign of which among
the following Mughal Emperors?
A. Muhammad Shah
B. Ahmad Shah
C. Shah Alam-II
D. Akbar-II

Ans: A

63. Astapradan was a council of Minister of which among the following?
A. Gupta Administration
B. Chola Administration
C. Maratha Administration
D. Rajput administration

Ans: C

64. Which among the following was prevalent in the Indian Society before the Muslim
conquest?
A. Purdah System
B. Child Marriage
C. Sati System
D. Slavery

Ans: D

65. Goa was captured by
A. Albuquerque
B. d’Almedia
C. Cabral
D. Mildenhall

Ans: A

66. Which of the following Sultanate Rulers made Delhi as capital in place of Lahore?
A. Qutubuddin Aibak
B. Iltutmish
C. Razia Sultana
D. Akbar

Ans: B

67. The authoritative treatise on Hindu law, Mitakshara, was written by
A. Manu
B. Jimutavahana
C. Vigneswara
D. Hemadri

Ans: C

68. What does the Sangam age owe its name to?
A. Village assembly
B. Jain Influence
C. Confluence of rivers
D. A literary guild

Ans: D

69. Which among the following religion is related to Dilwada temples at Mount Abu?
A. Vaishnav sect of Hindus
B. Shaiv Sect of Hindus
C. Jainism
D. Buddhism

Ans: C

70. Who among the following had shifted the capital of the Mughal empire from Agra to
Delhi?
A. Shah Jahan
B. Aurangzeb
C. Jahangir
D. Humayun

Ans: A

71. Which among the following terms precisely defines the loans given to cultivators for
seeds, farm implements etc. in the Sultanate and Mughal period?
A. Dams
B. Dahsala
C. Taqqavi
D. Nasaq

Ans: C

72. The second founder of the Maratha Kingdom was
A. Tarabai
B. Peshwa Balaji Vishwanath
C. Peshwa Bajirao
D. Shahu

Ans: B

73. Muhammad Ghori laid the foundation of the Turkish Empire in India by defeating
A. Prithviraj Chauhan in Second Battle of Tarain
B. Jayachanda in the Battle of Chandawar
C. The Chandelas
D. Both A and B above

Ans: D

74. Balram Khan was murdered at
A. Sirhind
B. Anhilvad
C. Panipat
D. Chausa

Ans: B

75. The Jat king of Bharatpur who is known as the ‘Plato of the Jat tribe’ and the ‘Jat
Ulysses’ was
A. Churaman
B. Gokula
C. Badan Singh
D. Suraj Mal

Ans: D

76. What was the bone of contention between Vijayanagar and the Bahmani Kingdoms?
A. Krishna Delta
B. Raichur Doab
C. Godavari Delta
D. Telangana

Ans: B

77. According to Guru Nanak Salvation could be obtained
A. In the service of God
B. Taking the Brahmans and Mullahs as their guides
C. In fighting for the country
D. In fighting against Islam

Ans: A

78. Chauth and Sardeshmukhi were paid by
A. Mughlai
B. Pilgrims
C. Foreign visitors
D. Mansabdars

Ans: A

79. The Char Minar had been constructed by
A. Ali Adil Shah
B. Kanishka
C. Quli Qutb Shah
D. Jahangir

Ans: C

80. Who among the following was the founder of Rastrakuta dynasty?
A. Dantidurga
B. Krishna -I
C. Indra – II
D. Govinda -I

Ans: A

81. At the time, when Nadir Shah attacked Delhi, the Mughal Emperor was
A. Ahmad Shah
B. Muhammad Shah
C. Bahadur Shah
D. Shah Alam

Ans: B

82. Who among the following is the Persian mathematician and poet composer of the
world famous Rubbayat?
A. Omar Khayyám
B. Muhammad Iqbal
C. Sultan Bahu
D. Mirza Ghalib

Ans: A

83. Under the Mughal rule the main occupation of the people was
A. Sea faring
B. Agriculture
C. Working in mines
D. Service in the army

Ans: B

85. The Khajuraho temples built by the Chandela rulers are dedicated
A. Brahma and Vishnu
B. Vishnu and Laxmi
C. Shiva and Surya
D. Shiva and Parvati

Ans: D

86. The Mongols under Chengez Khan invaded India during the reign of
A. Balban
B. Firuz Tughluq
C. Iltutmish
D. Muhammad-bin-Tughluq

Ans: C

87. Persian horses were obtained by Vijayanagar with the help of
A. Dutch
B. Portuguese
C. Mughals
D. English

Ans: C

88. Sankardeva was a great bhakti saint of
A. Bengal
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Assam

Ans: D

89. What was the religion of Malik Kafur before he entered the service of Alauddin?
A. Zoroastrianism
B. Hinduism
C. Buddhism
D. Jainism

Ans: B

90. Aurangzeb appointed his uncle Shayista
Khan as Governor of
A. Kashmir
B. Bengal
C. Punjab
D. Deccan

Ans: D

91. In which among the following battles,Jaichandra was defeated and killed by Mohammad Ghori?
A. Battle of Kannauj
B. Battle of Chandawar
C. Battle of Tarain III
D. Battle of Talikota

Ans: B

92. Original name of Mumtaj Mahal was
A. Mihr-un-Nisa
B. Jagat Gosami
C. Arzumand Banu
D. Man Bai

Ans: C

93. The Maratha dominion of Shivaji was known as
A. Swaraj
B. Mulk-i-qadim
C. Maharajya
D. Maratha Rastra

Ans: A

94. During the last 25 years of his reign, Aurangzeb was mainly involved in longdrawn wars against
A. Bijapur
B. Golcunda
C. Marathas
D. All the above

Ans: C

95. During the reign of Krishnadev Raya which of the following famous temples were built
in Vijaynagar empire?
A. Hampi
B. Hazura
C. Belgaum
D. None of them

Ans: B

96. The first Sultan of Delhi who had introduced the Practice of Sijda was
A. Balban
B. Alauddin Khalji
C. Iltutmish
D. Muhammad-bin-Tughluq

Ans: A

97. The rulers of Bahmani kingdom encouraged the development of art and architecture in the form of cities, buildings, mosques and fortresses. The incorrect statement in this context is:
A. The city of Hyderabad was founded by Ibrahim Adil Shah of Bijapur.
B. Gol Gumbaz of Bijapur, the mausoleum of Mohammad Adil Shah is the largest dome.
C. The Char Minar of Hyderabad was built by Mohammad Quli Qutb Shah of Golkunda.
D. Mahmud Gawan built a college at Bidar.

Ans: A

98. Sambaji plundered the Mughal territories in
A. Deccan
B. Gujarat
C. Punjab
D. Bengal

Ans: A

99. To Which race did Mahmud of Ghazni belong?
A. Arab
B. Afghan
C. Mongol
D. Turk

Ans: B

100. The Pala ruler who built the famous Kailash temple in Kanchi and the Shore temple in Mahabalipuram was
A. Narsimhavarman II
B. Parmesvarvarman I
C. Mahendra Varman I
D. Narsimhavarman

Ans: A

101. Of the following sons or Aurangzeb who rebelled against Aurangzeb?
A. Akbar
B. Kam Baksh
C. Muazzam
D. Azam

Ans: A

102. The Battle of Chandawar was fought in last decade of 12th century between which among the following rulers?
A. Mohammad Ghori& Prithviraj Chauhan
B. Mohammad Ghori and Jaichand
C. Jaichand and Prithviraj Chauhan
D. Prithviraj Chauhan and Bhimdev Solanki

Ans: B

103. Who invaded India in 1398 AD during the reign of Nasiruddin Mahmud of Tughlaq
Dynasty?
A. Chegiz khan
B. Khijr Khan
C. Timur
D. Babur

Ans: C

104. The main outlet for foreign trade during Akbar’s reign was the port of
A. Karachi
B. Calcutta
C. Surat
D. Bombay

Ans: C

105. The fortress of Asirgarh was under the rule of when Akbar besieged it
A. Mansingh
B. Raja Bhagvan Das
C. Bahadur Shah
D. Hemu

Ans: C

106. Octagonal’ shape of mausoleums is the distinctive feature of which of the following
dynasties of Medieval India?
A. Khalji
B. Tughlaq
C. Sayyid
D. Lodi

Ans: D

107. Rana Kumbha built the famous ‘Tower of Victory’ or monument to commemorate his victory at Chittor.
A. Gujarat
B. Malwa
C. Marwarj
D. Nagaur

Ans: B

108. The independent kingdom of Awadh was founded by
A. Saadat Khan
B. Safdar Jang
C. Shuja-ud-Daulah
D. Asaf-ud-Daulah

Ans: A

109. Name the religious personality who exercised a great inuence over Shivaji
A. Tukaram
B. Guru Nanak Dev
C. Mirabai
D. Guru Ram Das

Ans: D

110. Who completed the Qutub Minar?
A. Rajiya
B. Qutub-ud-din-Aibak
C. Iltutmish
D. Babar

Ans: C

111. Of the following who did not revolt against Aurangzeb?
A. Jats
B. Satnamis
C. Prince Akbar
D. Shayista Khan

Ans: D

112. Who among the following was known as a Nirguna saint and reformer?
A. Sant Kabir
B. Surdas
C. Chaitanya Mahaprabhu
D. Tulsidas

Ans: A

113. The Mughal architecture attained unrivalled magnificence during the reign of
A. Babar
B. Akbar
C. Jahangir
D. Shah Jahan

Ans: D

DOWNLOAD PDF HERE 

➡️ Also Download PDF HERE PART -1 PDF
➡️ Also Download PDF HERE PART -2 PDF

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Top History multiple choice questions pdf set-2

Next Story

Top Medieval history mcq pdf SET -4

Latest from Blog