Top Medieval history mcq pdf SET -4

Top Medieval history mcq pdf SET -4

“Indian History” plays an important role for examinations like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive examinations. sarakariexam.in offers a complete set of answers to Indian History questions in the form of practice sets (3000 + MCQs) SERIES for exams like IAS, State PSC and SSC.

Important Medieval history mcq pdf

114. Who among the following scholars of Akbar’s Court translated Atharva veda into
Persian?
A. Haji Ibrahim Sarhindi
B. Abdul Qadir Badayuni
C. Naqib khan
D. None of the above
Ans: D
115. Which of the following was the reason for the disintegration of the Mughal Empire?
War of succession among the sons of
A. Aurangzeb
B. Nadir Shah and Ahmed Shah Abdali attacks
C. Revolt of various communities like Jat, Sikh, Rajput etc.
D. All the above factors contributed to the decline of the Mughal Empire.
Ans: A
116. After the death of Aurangzeb, which of the following Mughals abolished jizya tax
for the FIrst time?
A. Jahandar Shah
B. Rafi Ul Darjat
C. Mohammad Shah Rangila
D. Farrukhsiyar
Ans: D
117. The founder of the Pala dynasty of Bengal was
A. Gopala
B. Dharmapala
C. Devapala
D. Mahipala
Ans: B
118. Todar Mal hailed from
A. Kabul
B. Bengal
C. Berar
D. Oudh
Ans: B
119. The word coromandal cost has been derived from the kingdom of which of the
following?
A. Cheras
B. Cholas
C. Chalukyas
D. Pandyas
Ans: B
120. Who has written the compilation of poems, Prithviraj Raso?
A. Prithvi Raj III
B. Chand Bardai
C. Purandara Dasa
D. Kabir
Ans: B
121. Baz Bahadur was an in the court of Akbar
A. Musician
B. Painter
C. Architect
D. Soldier
Ans: A
122. “Manisha Panchakam” was composed by
A. Sri Ramanuja
B. Swami Chinmayananda
C. Adi Sankara
D. Swami Tejomayananda
Ans: C
123. Token currency had been introduced for the first time in India by
A. Ghiyasuddin Tughluq
B. Firuz Shah Tughluq
C. Alauddin Khalji
D. Muhammad-bin-Tughluq
Ans: D
124. Who was called the New Muslims?
A. Hindu converts to Islam
B. Mongol converts to Islam
C. Turkish converts to Islam
D. Persian converts to Islam
Ans: B
125. What is meant by “The Forty” or “Chalisa”?
A. The cream of Afghan nobles
B. The pick of the intellectuals among the Khaljis
C. The select body of the Turkish Aristocracy
D. The ulema of the Muslim divines
Ans: C
126. In which of the following forts Jahangir Mahal is located?
A. Lahore Fort
B. Agra Fort
C. Red Fort
D. Golconda Fort
Ans: B
127. Shivaji maintained a Fleet at
A. Surat
B. Calicut
C. Bombay
D. Kolaba
Ans: D
128. Akbar had got constructed the Buland Darwaza to commemorate his victory of
A. Gujarat
B. Delhi
C. Bengal
D. Odisha
Ans: A
129. The buildings in Fatehpur sikri are built by using mostly which of the following?
A. Fired bricks
B. red stone
C. Marble
D. sand stone
Ans: B
130. Kabir was contemporary of
A. Guru Nanak
B. Sultan Sikandar Lodhi
C. Both A and B above
D. Babar
Ans: C
131. Which Mughal Emperor had put a ban on killing of animals in certain days?
A. Shahjahan
B. Akbar
C. Darashikoh
D. Jahangir
Ans: B
132. The Court of Akbar, the so-called nine gems, which was an influential poet |
A: Abul Fazal
B. Interest
C. Abdur Rahim Khan-e-Khana
D. Birbal
Answer: C
he so-called ‘Nine Gems of the Court of Akbar’ the one who was a reputed poet
of Hindi, was
A. Abul Fazl
B. Faizi
C. Abdur Rahim Khan-i-Khana
D. Birbal
Ans: C
133. Udai Singh was ruler of
A. Bijapur
B. Golkonda
C. Mewar
D. Malwa
Ans: C
135. Who among the following are known as King Makers in Indian History?
A. Sayyid Brothers
B. Hussain Brothers
C. Hassan Family
D. Tardi Begh
Ans: A
136. Which Rajput dynasty had not surrendered to Akbar?
A. Pratihara
B. Sisodiya
C. Rathor
D. Parmar
Ans: B
137. “He can be attributed for the rm establishment of Mughal rule in India in the later
part of 16th century”. Who was he?
A. Ali Quli Khan
B. Bairam Khan
C. Mir Jafar
D. None of these
Ans: B
138. Akbar’s nurse-in-chief was
A. Mumtaj
B. Hamida Begum
C. Jahanara
D. Maham Anaga
Ans: D
139. What was the important reason for fall of Vijayanagar Empire?
A. Unity among the Muslim rulers
B. Internal instability and weakness of Princes
C. Moplah’s rebellion
D. Economic bankruptcy
Ans: A
140. Vljayanagar was founded on the southern bank of the river
A. Godavari
B. Krishna
C. Narmada
D. Tungabhadra
Ans: D
141. Two women who, while conducting the affairs of their states faced Akbar’s wars of
conquest were Rani Durgawati and Chand Bibi (or Sultana), respectively of
A. Jaisalmer and Khandesh
B. Malwa and Gujarat
C. Gondwana and Ahmadnagar
D. Ranathambhor and Khandesh
Ans: C
142. Sher Shah was succeeded by
A. Sikandar
B. Islam Shah
C. Alam Shah
D. Hasan
Ans: B
143. Who of the following Portuguese Is regarded as a ‘monster in human disguise’
and the one who had no bowels of compassion?
A. Vasco da Gama
B. Albuquerque
C. Almeida
D. Joao de Castro
Ans: A
144. ‘Sufi Sect’ originated and developed in
A. Islam
B. Christianity
C. Hinduism
D. Zoroastrianism
Ans: A
145. In which year did Mahmud of Ghaznavi carry out the infamous loot of Somnath temple?
A. 1008
B. 1017
C. 1022
D. 1026
Ans: D
146. built by Shah Jahan is one of the unrivalled beauties of the world.
A. Pearl Mosque
B. Jama Masjid
C. Taj Mahal
D. The Palace at Kabul
Ans: C
147. The Treaty of Purandar was signed on June 11, 1665 between Mughals and
Maratha Chhatrapati Shivaji Maharaj. Who represented Mughals in this treaty?
A. Jai Singh I
B. Man Singh I
C. Ram Singh II
D. Jai Singh III
Ans: A
148. The founder of the independent state of Bengal was
A. Murshid Quli Khan
B. Alivardi Khan
C. Shuja-ud-Din
D. Sarfaraz Khan
Ans: A
150. Which of the following battles helped Shershah to establish Suri Dynasty?
A. Battle of Kanauj 1540
B. Battle of Chausa 1539
C. Battle of Duhariya 1532
D. Battle of Chandewar
Ans: B
151. The first woman ruler of India was
A. Rani of Jhansi
B. Razia Sultan
C. Indira Gandhi
D. Noorjahan
Ans: B
152. Humayun lost the Mughal Empire to Sher Shah Suri finally In the battle of
A. Chunar
B. Chausa
C. Ghagra
D. Kannauj
Ans: D
153. The Jizya was
A. A customs duty
B. Tax on silk products
C. Poll-tax
D. Tax on salt
Ans: C
154. Assuming the title of Alamgir, Aurangzeb crowned himself as Emperor on July 21,
1658 at
A. Agra
B. Aurangabad
C. Fatehpur Sikri
D. Delhi
Ans: D
155. Minhaj-ua-Siraj was a
A. poet
B. musician
C. historian
D. merchant
Ans: C
156. Prem Vatika, poems on the life of Krishna, was composed by
A. Bihari
B. Surdas
C. Raskhan
D. Kabir
Ans: C
157. The first martyrdom in Sikh history in the reign of Jahangir was of
A. Guru Ram Das
B. Guru Tegh Bahadur
C. Guru Angad
D. Guru Arjan
Ans: D
158. Two Sayid brothers Sayid Abdullah Khan and Sayid Hassan Ali Khan (who rose to
become the kingmakers during the later Mughal period) met their downfall during
the reign of
A. Farrukhsiyar
B. Rafi-ud-DaIjat
C. Rafi-ud-Daula
D. Muhammad Shah
Ans: D
159. Rajatarangini by Kalhan is a history of
A. Harsha’s reign
B. Delhi
C. Chandragupta’s reign
D. Kashmir
Ans: D
160. The Vijayanagara and Bahamani kingdoms fought continuously for their occupation during the period of their existence.
A. Goa
B. Goa, Dabhol and Chul
C. Telangana
D. Raichur Doab
Ans: D
161. During the Mughal rule, the finance minister was known as
A. Vakil
B. Diwan
C. Kotwal
D. Amin
Ans: B
162. Who among the following was the last ruler of the Slave Dynasty?
A. Aram Shah
B. Kaiqubad
C. Khusrau
D. None of the above
Ans: B
163. The Sultan who had truly mixed religion with politics by calling himself Naibi-Khudai or ‘the deputy of God’ was
A. Ghiyasuddin Tughluq
B. Balban
C. Alauddin Khalji
D. Iltutmish
Ans: B
164. During whose reign Changez Khan invaded India?
A. Balban
B. Iltutmish
C. Razia
D. Alauddin Khilji
Ans: B
165. Which among the following was not the Independent Kingdom?
A. Bahamani Kingdom
B. Vijayanagar Empire
C. Madurai Sultanate
D. Qutub Shahi of Golconda
Ans: D
166. Who among the following was defeated by Mohammed Ghori in the battle of Chandawar?
A. Prithviraj Chauhan
B. Mularaja
C. Jayachandran
D. Jaypala
Ans: C
167. Babur, the founder of the powerful Mughal Empire traced his descent to:
A. Taimur from paternal line and Chengiz Khan from maternal line
B. Chengiz Khan from Paternal Line and Taimur from Mother Line
C. Chagatai Turks from paternal and maternal side.
D. Mongoloids from maternal and maternal side
Ans: A
168. In whose reign had Islam been abolished as the state religion?
A. Balban
B. Ibrahim Lodi
C. Akbar
D. Firuz Shah Tughluq
Ans: C
169. In the reign of Firuz Shah Tughalq which of the following tax was 1/6 of the booty
captured during the war?
A. Kharaz
B. Khams
C. Jagat
D. Zakiya
Ans: B
170. After defeating the Zamorin of Calicut, the Portuguese acquired a stronghold in India. The word Zamorin means
A king
B. Warlord
C. Sealord
D. Admiral
Ans: C
171. Shivaji sacked and secured a large booty.
A. Bijapur
B. Poona
C. Konkan
D. Surat
Ans: D
172. Hakim Mirza, the younger brother of Akbar was the viceroy of
A. Kabul
B. Herat
C. Agra
D. Bengal
Ans: A
173. The troops provided by the Mansabdars was chiefly
A. cavalry
B. infantry
C. artillery
D. navy
Ans: A

new icon DOWNLOAD PDF HERE new icon

Top History Multiple choice questions PDF

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Top Medieval history mcq pdf SET -3

Next Story

Air India Recruitment 2020 Out – Apply Now!!

Latest from Blog