Top History Multiple choice questions PDF

Top History Multiple choice questions PDF

Sarkari Exam, here we provide top most history multiple choice questions pdf which help to your all Competitive exam. 

Top History Multiple choice questions PDF

1. During which Peshwaship was the second and third Anglo-Maratha, as a result of which Peshwaship was abolished by the British?
A. Raghunath Rao
B. Narayan Rao
C. Baji Rao II
D. Madhav Rao I

Ans: C

2. Sufi concept of Anal Haq was inspired by the following concept of Vedanta
A. Tat Twam Asi (that thou art)
B. Ekam Advaitam (one without the second)
C. Aham Brahmasmi (I am the supreme spirit)
D. All of the above

Ans: C

3. Sri Ramanuja Acharya was an Indian philosopher and is recognized as the most
important saint of——–
A. Sikkhism
B. Nirguna
C. Sri Vaishnavism
D. Sri Vaishnavism

Ans: C

5. Which one of the following Sufi orders laid great stress on practicing mystic music?
A. Naqshbandi
B. Qadiri
C. Suharawardi
D. Chisti

Ans: D

6. When was the August Kranti pulled back?
A. 1942
B. 1947
C. 1943
D. 1945

Ans: A

7. The Chinese calendar was
A. Lunar
B. Solar
C. Gregorian
D. solar-lunar

Ans: B

8. Harsha’s military expansion in the Deccan was checked by
A. Mahendravarman
B. Dantidurga
C. Pulkesin II
D. Rajendra

Ans: C

9. Who among the following was a Jahangiri Painter?
A. Daswant
B. Abdus Samad
C. Mir Sayyid Ali
D. Abul Hasan

Ans: D

10. The magnicient temple at Halebid was establishedby
A. Pandyas
B. Cholas
C. Hosysalas
D. Naickers

Ans: C

11. was primarily responsible for making India a secular State.
A. Gandhi
B. Patel
C. Jawaharlal Nehru
D. Gokhale

Ans: C

12. Who among these devotional saints was a cobler?
A. Tulsidas
B. Malukdas
C. Raidas
D. Surdas

Ans: C

13. The Rigvedic king did not maintain administrative machinery because
A. The Rigvedic economy was not suitable to it
B. The social structure was not in accordance
C. The kingship was not hereditary
D. The king did not wish to have so

Ans: A

14. Religion-wise the sculptures found at Kankali Tila in Mathura are
A. Jama
B. Vaishnava
C. Shakta
D. Buddhist

Ans: A

16. Who was the founder president of Harijan Sevak Samgha founded by Mahatma
Gandhi?
A. Amrit Lal Thakkar
B. G. D. Birla
C. B. R. Ambedkar
D. Mahadev Desai

Ans: C

18. Harsha had assumed the title
A. Parama-Adityabhah
B. Parama-Bhagavata
C. Parama-Mahesvara
D. Parama-Saugata

Ans: C

19. What is the correct meaning of Khanqah?
A. A form of music
B. A form of veena
C. The place where Sufi Mystics lived
D. None of the above

Ans: C

20. What was the original name of Dayananda Saraswati?
A. Dadu
B. Mul Shankara
C. Malku das
D. Narendra

Ans: B

21. Who among the following is known to have regulated the course of Vitasta in Kashmir
by his engineering operations?
A. Damodargupta
B. Vajraditya
C. Suyya
D. Sura

Ans: C

22. The ottoman dynasty fell in:
A. 1940
B. 1926
C. 1857
D. 1924

Ans: D

23. The ‘Wedding Hymn’ describing the oldest marriage ritual is found in the
A. Grihyasutras
B. Yajurveda
C. Rigveda
D. Samveda

Ans: D

24. The British Governor General, who formulated the policy of Subsidiary Alliance with
regard to Indian powers was
A. Warren Hastings
B. Lord Wellesley
C. Lord William Bentick
D. Lord Dalhousie

Ans: B

25. Under the emperors after Justinian, the chief concern of the Byzantine state was
A. Religious heresy and controversy.
B. The defense against Slavs, Russians, and The Arabs
C. The over taxation of the peasants and frequent peasant rebellions.
D. The conversion of the Slavs to Christianity.

Ans: A

26. Mahmud Gawan was a Prime Minister of the kingdom.
A. Vijaynagar
B. Mughal
C. Bahmani
D. Sultanate

Ans: C

27. Where did the Mahasamghika school arise?
A. Rajagriha
B. Bodhagaya
C. Sravasti
D. Vaishali

Ans: D

28. Hunter commission is associated to?
A. Chauri Chaura incident
B. Demolition of Kanpur mosque
C. Jallianwala Bagh tregedy
D. Kakori train dacoity incident

Ans: C

30. What is the most signicant dierence in the message of the pillar Edicts as compared to the Rock Edicts?
A. Rock Edicts are addressed to common people and Pillar Edicts to the Buddhist order
B. There is a hint of fanaticism about dhamma and of megalomania in the Pillar Edicts
C. The Pillar Edicts are mainly devoted to the moral aspects of dhamma and Ashoka’s
attachment to Buddhism
D. The main stress in the Pillar Edicts is on social welfare measure

Ans: B

31. The concept of Avataravad is associated with?
A. Shaivism
B. Tantricism
C. Vaishnavism
D. Hinayana

Ans: C

32. Jinnah gave his opposition to Wavell’s Plan in the Conference held at
A. Delhi
B. Calcutta
C. Madras
D. Shimla

Ans: D

33. According to which of the following sources, did Ashoka in his old age abdicate the throne in favour of his grandson Samprati?
A. Mahavamsa
B. Divyavadana
C. Gargi-Samhita
D. Ashokavadana

Ans: B

34. Who among the following was not an exponent of Bhakti movement?
A. Nanak
B. Ramanada
C. Shankaracharya
D. Kabir

Ans: C

35. Identify the social reformers of Maharashtra who adopted the pen name of
“Lokahitawadi”?
A. Bal Gangadhar Tilak
B. Gopal Hari Deshmukh
C. Atmaram Panduranga
D. Krishna Shastri Chaplunkar

Ans: B

36. The Crusades contributed to the breakdown of feudalism because.
A. Muslims captured the property of feudal landholders.
B. The authority of kings increased while many nobles were financially weakened.
C. Many peasants converted to Islam.
D. All of the above

Ans: B

37. Which of the following Sikh Guru compiled the Adi Granth?
A. Guru Har Rai
B. Guru Arjan Dev
C. Guru Govind Singh
D. Guru Nanak

Ans: B

38. Who was the author of Mandasore inscription?
A. Harisena
B. Banabhatta
C. Veersena
D. Vatsabhatta

Ans: C

39. Bhasa was the author of
A. Mahavamsa
B. Sakunthala
C. Buddha Charita
D. Svapnavasavadatta

Ans: D

40. Which one of the following cities was most extensive in area?
A. Mohenjodaro
B. Kalibanga
C. Dholavira
D. Harrappa

Ans: A

41. Aryans lived in
A. Maharashtra
B. South India
C. Central India
D. Gangetic Valley

Ans: D

42. Which of the following types of burial is not observed at Mohenjodaro?
A. Fractional burial
B. Double burial
C. Post-cremation burial
D. Complete burial

Ans: B

43. What is the correct chronological sequence of the following?
1. The founding of the Ghadar Party
2. The Chauri-Chaura incident
3. The execution of Khudiram Bose
4. Moplah Rebellion in Malabar
Choose the correct answer from the codes
given below
A. 3, 4, 1, 2
B. 1, 3, 2, 4
C. 2, 1, 4, 3
D. 3, 1, 4, 2

Ans: D

45. The Delhi Madarasa known as ‘Khairul Manazil’ was built by
A. Gulbadan Begum
B. Hamida Bano Begum
C. Shah Begum
D. Maham Angah

Ans: D

46. The Dhamma propagated by Ashoka was
A. a mixture of the philosophies of Ajivikas and Charvakas
B. a system of morals consistent with the tenets of most of the sects of the time
C. the tenets of Buddhism
D. the religious policy of the state

Ans: C

47. Hammurabi was the greatest king of
A. Iran
B. Akkad
C. Babylon
D. Agade

Ans: B

48. Why Mahatma Gandhi launched individual satyagrahas in 1940:
A. To protest against British decision to make India join the second world war.
B. To prepare masses to the Quit India movement.
C. As a reaction against the failure of August Offer.
D. To affirm the right of speech for Indians.

Ans: D

49. Austria, Russia, and Prussia formed an alliance called
A. the revolutionary alliance
B. triple alliance
C. holy alliance
D. triple entente

Ans: C

50. Rabindra Nath Tagore renounced his knighthood for which reason?
A. Jallianwalla Bagh Tragedy
B. Cruel suppression of Civil Disobedience Movement
C. Bhagat Singh was hanged
D. Chauri-Chaura incident

Ans: A

51. Which of the following is the oldest dynasty?
A. Nanda
B. Chola
C. Maurya
D. Chalukya

Ans: A

DOWNLOAD FREE PDF 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Story

Top History multiple choice questions pdf set-2

Latest from Blog