List of Government Schemes 2020 MCQ

List of Government Schemes 2020 MCQ

Sarkari Exam provides a list of government Scheme of 2020 which helps to your all competitive exam. Government Scheme launched by the government with the purpose of the social and economic welfare of citizens of the country. 

Scheme are play important role in solving many problems based on Indian society and thus awareness is a must for any people of India. Here we provide details list of govt schemes 2020 that are running in India. This Article helps For your Competitive Exams Like SSC, CHSL, NTPC, RAILWAY, STATE PSC, UPSC, TET Exam, UGC Net, and other exams. 

Government Schemes 2020 MCQ
Government Schemes 2020 MCQ

Important List Of Government Schemes 2020 MCQ

  1. Atmanirbhar Bharat Abhijan
  2. PM – KISAN
  3. Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana
  4. Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana
  5. Mega Pension Scheme
  6. New Jal sakti Ministry
  7. Jan Dhan Yojana
  8. Skill India Mission
  9. Make In India
  10. Swatch Bharat Mission
  11. Sansad Adarsh Gram Yojana
  12. PM-SYM
  13. Beti Bachao Beti Padhao
  14. Hridaya  Plan
  15. PM Mudra Yojana
  16. Ujala Yojana
  17. Atal Pension Yojana
  18. AMRUT Plan
  19. Digital India Mission
  20. Gold Monetization Scheme
  21. UDAY
  22. Startup India
  23. Setu Bharatam Yojana
  24. National Mission For Clean Ganga
  25. Atal Bhujal Yojana
  26. Aarogya Setu
  27. Ayushman Bharat
  28. UMANG
  29. PRASAD Scheme
  30. Minami Ganga
  31. National Bal Swachhata
  32. Pandit Deendayal Upadhyay Shramev Jayate Yojana
  33. National Sports Talent Search Scheme

Government Schemes 2020 MCQ Short Questions 

1. Which state government has launched Skill Connect Forum ‘Skill Connect Forum’?
A. Government of Karnataka
B. Andhra Pradesh
C. Maharashtra
D. Kerala
Ans – A
2. Recently which state government started the ‘Karmabhoomi’ job portal?
A. Gujarat
B. Rajasthan
C. West Bengal
D. Madhya Pradesh
Ans – C
3. Which state government started the ‘Raj Kaushal Portal’
A. Andhra Pradesh
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Rajasthan
Ans – D
4. ‘Champion Portal’ has been launched by which ministry?
A. Ministry of Agriculture
B. Ministry of Micro Small and Medium Enterprises
C. Ministry of Water
D. Ministry of Sports
Ans – B
5. Which state government started the Matir Smriti ‘Matir Smristi’?
A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. West Bengal
D. Uttarakhand
Ans – C
6. Ektu Khelo, Ektu Padho scheme is related to which state?
A. Tripura
B. Sikkim
C. Andhra Pradesh
D. Telangana
Ans – A
7. ‘Chief Minister Mother confirmation gift’ scheme is related to which state?
A. Orissa
B. Meghalaya
C. Tripura
D. West Bengal
Ans – C
8. Which state government has launched the ‘Maha Parvana’ scheme?
A. Tamil Nadu
B. Maharashtra
C. Rajasthan
D. Gujarat
Ans – B
9. Panchwati scheme is the scheme of which state government?
A. Haryana
B. Punjab
C. Gujarat
D. Himachal Pradesh
Ans – D
10. ‘Indira Rasoi’ scheme is related to which state?
A. Rajasthan
B. Madhya Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Bihar
Ans – A
11. Hamara Ghar – Which state government started our school campaign?
A. Gujarat
B. Assam
C. Arunachal Pradesh
D. Madhya Pradesh
Ans – D
12. “E-Office” application was launched by which of the following?
A. Election Commission
B. NITI Aayog
C. Central Board of Direct Taxes and Customs (CBIC)
D. Postal Department
Ans – C
13. ‘Kill Corona’ campaign was recently launched by which state government?
A. Chhattisgarh
B. Madhya Pradesh
C. Orissa
D. Jharkhand
Ans – B
14. Recently “NADA App” for athletes was launched by
A. Kiren Rijiju
B. Amit Shah
C. Narendra Modi
D. Rajnath Singh
Ans – A
15. To make tribal youth efficient, the “Goal Program” was started by which of the following?
A. Narendra Modi
B. Piyush Goyal
C. Arjun Munda
D. Nirmala Sitharaman
Ans – C
16. “Vikas Abhay” loan scheme was launched by which of the following?
A. HDFC
B. ICICI
C. SBI
D. KVGB
Ans – D
17. ‘Multi-Location Claim Settlement’ facility has been introduced by whom recently?
A. LIC
B. EPFO
C. POST OFFICE
D. BSNL
Ans – B
18. The first state to launch ‘Gobar Dhan’ scheme-
A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Punjab
D. Haryana
Ans – D

If you like the post share your friends with Facebook, Instagram, Twitter, Whatsapp, and support me for more posts. 

DOWNLOAD PDF HERE 

Click Here to Download All Sports Award 2020 PDF

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Important Sports Award 2020 PDF

Next Story

List Of Mobile App Launched by Goverment

Latest from Blog