Current Gk 2020 Download Free PDF Here

Current Gk 2020 Download Free PDF Here

901. What is the new name of Pragati Maidan metro station?
A. Kendriyametro station
B. Pradhan Mantri metro station
C. Ujjwal Shakti metro station
D. Supreme Court metro station
Ans -D 
902. World’s shortest man Khagendra Thapa Magar passes away. He is from which Country?
A. Bhutan
B. Nepal
C. China
D. Japan
Ans -B
903. Which global telecommunication company’s arm has recently launched a new privacy-focused search engine called ‘OneSearch’?
A. AT&T
B. Verizon
C. Vodafone
D. China Mobile
Ans -B
904. Vishwa Hindi Diwas / World Hindi Day is celebrated every year on
which date?
A. January 8
B. January 9
C. January 10
D. January 11
Ans -C
905. Which city is set to host the 1st Global DXB Challenge?
A. Abu Dhabi
B. Doha
C. Sharjah
D. Dubai
Ans -D 
907. According to the latest World Economic Outlook Report of IMF, what is India’s economic growth estimate in 2019-20?
A. 4.2%
B. 4.8%
C. 5.5%
D. 6.1%
Ans -B
908. Who won the gold medal in women’s 10m air rifle at the Meyton Cup?
A. Anjum Moudgil
B. Apurvi Chandela
C. Mehuli Ghosh
D. Manu Bhaker
Ans -B
909. Which of the following Blockchain-based platforms is launched
by the National Payments Corporation of India (NPCI) recently to secure online payments?
A. VAJRA
B. SUGAM
C. SAHAJ
D. TEZ
Ans -A
910. Madhavpur Mela is celebrated in
A. Assam
B. Manipur
C. Gujarat
D. Rajasthan
Ans -C
911. Multilateral Naval exercise “MILAN” 2020 is going to be held at
A. Visakhapatnam
B. Chennai
C. Mumbai
D. Goa
Ans -A
912. When was the first newspaper ’Darpan’ in the Marathi language
released?
A. 6 January 1832
B. 6 January 1838
C. 6 January 1843
D. 6 January 1848
Ans -A 
913. Which state won the under-17girls basketball title at Khelo India
Youth Games?
A. Punjab
B. Rajasrthan
C. Tamil Nadu
D. Kerala
Ans -C
914. Where was Telecom Regulatory Authority of India headquarters
located?
A. Hyderabad
B. Patna
C. Chennai
D. New Delhi
Ans -D 
915. Rajnish Kumar has been elected as the Chairman of Indian
Banks Association (IBA). He is the chairman of bank.
A. PNB
B. SBI
C. IDBI
D. HDFC
Ans -B
916. What is the name of the new relay satellite series, to be launched
by the Indian Space Research Organisation (ISRO)?
A. Indian Relay Navigation Satellite System (IRNSS)
B. Indian Data Relay Satellite System (IDRSS)
C. Indian Relay Satellite System (IRSS)
D. Indian Relay Tracking System (IRTS)
Ans -B 
917. The Directorate of Revenue Intelligence (DRI) celebrates its 62nd Founding Day on
A. 4th December
B. 26th November
C. 3rd December
D. 29th October
Ans -A
918. Cabinet approves MoU between India and on cooperation in Youth matters.
A. Bangladesh
B. Australia
C. Japan
D. USA
Ans -A
919. Researchers of which institute developed a device to generate hydrogen fuel from seawater?
A. IIT Delhi
B. IIT Kanpur
C. IIT Madras
D. IIT Roorkee
Ans -C
921. Where us the Kalinga Institute of Industrial Technology (KIIT) University located?
A. Jaipur
B. Ahmedabad
C. Bhubaneswar
D. Bhopal
Ans -D 
922. Which state has recently made reading of preamble to constitution as a mandatory practice in schools?
A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Gujarat
D. Maharashtra
Ans -B
923. Nirmala Sitharaman unveils lakh crore national infrastructure plan
A. 105
B. 102
C. 110
D. 107
Ans -B
924. The National Stock Exchange (NSE) Knowledge Hub is provided with powered learning ecosystem which will assist the Banking, Financial services, and insurance (BFSI) sector.
A. AI
B. Digital blockchain
C. WebChain
D. None of the above
Ans -A
925. When Telecom Regulatory Authority of India founded?
A. 1996
B. 1997
C. 1995
D. 1994
Ans -B
926. Paulo Goncalves, who recently died at 40 was a famous person of which game?
A. Motorbike Rider
B. Polo Player
C. Golfer
D. Snooker Player
Ans -A 
928. Prime Minister delivered the inaugural address at the Hindustan Times Leadership Summit in New Delhi.
A. 15th
B. 16th
C. 17th
D. 20th
Ans -B 
929. Where is the India International Cooperative Trade Fair going to be held from 11th October?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Noida
D. Hyderabad
Ans -A
930. Which of the following railway stations has become the first in North India to have Navigation facilities for visually impaired persons?
A. Lucknow
B. New Delhi
C. Chandigarh
D. Kanpur
Ans -C 
931. How many years did VK Yadav got extension for Railway Board
Chairman Post?
A. 2
B. 3
C. 1
D. 4
Ans -C
932. Who is to direct lm on Bangladesh founder Sheikh Mujibur Rahman?
A. Govind Nihalani
B. Shyam Benegal
C. Vanraj Bhatia
D. Rajit Kapur
Ans -B
933. Which among the following cities has set the Guinness record in CPR training?
A. Kochi
B. Chennai
C. Bengaluru
D. Pune
Ans -A
936. Who won the men’s title at the Tata Mumbai Marathon?
A. Geoffrey Mutai
B. Martin Lel
C. Douglas Wakiihuri
D. Demerara Huraira
Ans -D 
937. Which company signed under DAYNULM Scheme?
A. Amazon
B. Flipkart
C. Myntra
D. Nykaa
Ans -B 
938. The Indian Science Congress is held from 3-7 January 2020.
A. 100th
B. 107th
C. 125th
D. 130th
Ans -B
939. 4th India Water Impact Summit is organised at
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Lucknow
D. Chennai
Ans -A 
940. launched MANI App for visually impaired to identify currency notes.
A. SBI
B. AXIS
C. RBI
D. HDFC
Ans -C 
941. Who developed the Naval version of LCA Tejas on the carrier INS Vikramaditya?
A. DRDO
B. ADA
C. HAL
D. A & B
Ans -D 
942. Which country is totrain Indian flight surgeons for Gaganyaan
mission?
A. Russia
B. France
C. USA
D. China
Ans -B
944. Recently, in which among the following states/UTs the National
mission “NISHTHA” have been launched?
A. Jammu and Kashmir
B. Ladakh
C. Uttarakhand
D. Manipur
Ans -A
945. “Yashaswini scheme” for women entrepreneurship is launched in
A. Kerala
B. Goa
C. Daman and Diu
D. Tamil Nadu
Ans -B 
946. Which country recently withdrew from the JCPOA deal completely?
A. Iran
B. Russia
C. France
D. Germany
Ans -A
948. Who among the following is famously called as Plogman of India?
A. Narayanan Kishore
B. Ripu Daman Bevli
C. Ram Singh Yadav
D. Nitendra Singh Rawat
Ans -B 
949. When was the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) signed?
A. 2000
B. 2008
C. 2012
D. 2015
Ans -D 
950. When Islamic Revolutionary Guard Corps was founded?
A. 1981
B. 1979
C. 1983
D. 1982
Ans -B
951. The Pulses Conclave 2020 is to be held in
A. Salem, Tamil Nadu
B. Lonavala, Maharashtra
C. Bhopal, Madhya Pradesh
D. Lucknow, Uttar Pradesh
Ans -B
952. Himachal Pradesh became the state to launch the MyGov portal, CM app in the state.
A. 3rd
B. 5th
C. 8th
D. 11th
Ans -D 
953. Which badminton player recently won the Malaysian Masters
2020 title?
A. Viktor Axelsen
B. Kento Momota
C. Sai Praneeth
D. Kidambi Srikanth
Ans -B 
954. 32nd Intelligence Bureau (IB) Centenary Endowment Lecture is held in
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Chennai
D. Lucknow
Ans -B 

Download PDF HERE 

Click Here For Telegram Link 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Story

Current Affairs mcq gk 2020

Latest from Blog