Current Affairs mcq gk 2020

Current Affairs MCQ gk 2020

1000. Which state Government has launched the ’YSR Matsyakara Bharosa’ Scheme?
A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh
D. Odisha
Ans- C
1001. Which district won the Plastic Waste Management Award 2020?
A. Dibrugarh, Assam
B. Belonia, Tripura
C. Guntur, Andhra Pradesh
D. Sheohar, Bihar
Ans- A
1002. Which country operationalized the world’s largest radio telescope in southwest China’s Guiyang city, the capital of Guizhou province?
A. US
B. Italy
C. Japan
D. China
Ans- D
1003. The country’s first-of-its-kind exhibition on ‘Indian Heritage in Digital Space’ was inaugurated in which city?
A. Varanasi
B. Puri
C. New Delhi
D. Jaipur
Ans- C
1004. Which of the state governments is going to set up Kanyashree University to empower girls across the state?
A. Kerala
B. West Bengal
C. Odisha
D. Assam
Ans- B
1005. When was the first Guinness World Records published?
A. 1951
B. 1954
C. 1955
D. 1956
Ans- C
1006. Which state government signed an MoU with German firm KfW on Zero Budget Natural Farming?
A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Maharashtra
D. Karnataka
Ans- B
1007. UN forecasts India’s GDP growth rate to be for FY 2019-20.
A. 5.8 %
B. 5.7 %
C. 5.5 %
D. 4.4 %
Ans- B
1008. “Bharat Parv 2020” has been celebrated in which city?
A. Pune
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Kochi
Ans- B
1009. Greenpeace India report on air pollution, which is the most polluted city?
A. Jharia
B. Kanpur
C. Faridabad
D. New Delhi
Ans- A
1010. In which place India’s first war memorial dedicated to service animals will be established?
A. Jammu
B. Lucknow
C. Patna
D. Meerut
Ans- D
1011. The Workshop and exhibition on “BambooA wonder grass” was recently held in which state/ UT?
A. Assam
B. Meghalaya
C. Jammu and Kashmir
D. Arunachal Pradesh
Ans- C
1012. World Vegan Day is celebrated on November.
A. 1 October
B. 1 November
C. 16 October
D. 4 October
Ans- B
1013. Which of the following is not a watersoluble fertilizer?
A. AGRO NPK
B. AGRO CN
C. AGRO MKP
D. AGRO PHP
Ans- D
1014. IOCL launched the new fuel , with revised technical specifications on 13 January 2020.
A. High Flash HighSpeed Diesel (HFHSD) – IN 512
B. High Flash Very High-Speed Diesel (HFVHSD) – IN 512
C. Low Flash HighSpeed Diesel (LFHSD) – IN 512
D. Low Flash Very High-Speed Diesel (LFVHSD) – IN 512
Ans- A
1015. Hallmarking will be made mandatory for gold jewellery from the year
A. 2020
B. 2025
C. 2021
D. 2022
Ans- C
1016. What is the name of the world’s largest radio telescope?
A. Gran Telescope
B. FAST Telescope
C. Large Binocular Telescope
D. SALT Telescope
Ans- B
1017. International Migrants Day is observed on
A. 21st November
B. 14th December
C. 18th December
D. 4th October
Ans- C
1018. What is India’s current spot in the recently published Global Hunger Index, 2019?
A. 93rd
B. 102nd
C. 95th
D. 88th
Ans- B
1019. Which organization recently released the ‘Time to Care’ report?
A. World Bank
B. Asian Development Bank
C. NGO Oxfam
D. NGO Pratham
Ans- C
1020. Who has been recently conferred with the 29th Saraswati Samman Award?
A. Vikram Seth
B. Mahabaleshwar Sail
C. Vasdev Mohi
D. Padma Sachdev
Ans- C
1021. How many total Agri products testing laboratories have been set up by APEDA?
A. 132
B. 121
C. 186
D. 213
Ans- C
1022. Recently, Lt Governor Shri Girish Chandra Murmu opened 72- metre-long Draj Bridge. This bridge is located in
A. Ladakh
B. Uttarakhand
C. Assam
D. Jammu and Kashmir
Ans- D
1023. unveiled India’s First CNG Bus which can run 1000 Kms in one fill.
A. Ministry of Textiles
B. Ministry of Petroleum & Natural Gas and Steel
C. Ministry of Information and Broadcasting
D. Ministry of Transport
Ans- B
1024. When Krishi Karman Awards was organized?
A. 2011-12
B. 2012-13
C. 2010-11
D. 2013-14
Ans- C
1025. Which of the following has made it into the Shanghai Cooperation Organization’s 8 Wonders of SCO list from India?
A. Statue of Unity
B. Capitol Complex
C. Ajanta Caves
D. Basilica of Bom Jesus
Ans- A
1026. The Vice President presented the ’Most Eminent Senior Citizen Award’ to Shri K Parasaran on the occasion of Elder’s Day celebration. K Parasaran was former
A. CAG of India
B. Chief Justice of India
C. Attorney General
D. Finance Secretary of India
Ans- C
1027. World Braille Day observed on
A. January 8th
B. January 4th
C. January 9th
D. January 10th
Ans- B
1028. Sania Mirza and have won the women’s doubles title of the WTA International trophy at Hobart, Australia.
A. Nadiia Kichenok
B. Shuai Peng
C. Shuai Zhang
D. Bethanie MattekSands
Ans- A
1030. India’s GDP growth hit an over six-year low of in JulySeptember 2019.
A. 5 %
B. 7 %
C. 4.5 %
D. 8 %
Ans- C
1031. India with which country will sign MoUto procure AK-203 assault rifles?
A. USA
B. France
C. Russia
D. Canada
Ans- C
1032. Who inaugurated 4th All India Police Judo Cluster Championship 2019?
A. Shri Ramesh Kumar
B. Shri Nityanand Rai
C. Shri Prakash Javedakar
D. Shri Suresh Prabhu
Ans- B
1033. Which middle East country recently announced multiple-entry tourist visas to people
of all countries?
A. Singapore
B. France
C. United Arab Emirates
D. Spain
Ans- C
1034. Which State Assembly recently passed a resolution demanding the scrapping of the controversial CAA Act?
A. West Bengal
B. Odisha
C. Haryana
D. Kerala
Ans- A
1035. World Bank estimated a growth rate in Fiscal 2019-2020
for India.
A. 5%
B. 4.8%
C. 6%
D. 4.5%
Ans- A
1036. Which Indian city has been adjudged as the ‘World’s most dynamic city’, as per the JLL City Momentum Index, 2020?
A. Mumbai
B. Bengaluru
C. Kolkata
D. Hyderabad
Ans- D
1037. In the recent electoral Battle in Mauritius, who has won the elections to become the Prime Minister of Mauritius?
A. Pravind Jugnauth
B. Anerood Jugnauth
C. Navin Ramgoolam
D. Paul Berenger
Ans- A
1038. Dedicated Freight Corridor Corporation of India recently celebrated its foundation day?
A. 6th
B. 14th
C. 19th
D. 23rd
Ans- B
1039. Which of the following conducted the exercise Winged Raider?
A. Indian Army
B. Indian Navy
C. Indian Air Force
D. Naval Guard
Ans- A
1040. Who was the first Army General or Commander-in-chief of independent India?
A. General Robert Lockhart
B. General K. M. Cariappa
C. General Rajendrasinhaji Jadeja
D. General Sam Manekshaw
Ans- A
1041. NITI Aayog will launch the second edition of the Sustainable Development Goals (SDG) India Index on
A. 25th December
B. 26th December
C. 15th January
D. 30th December
Ans- D
1042. World Holocaust Forum was recently convened in which city, to remember Holocaust and counter antiSemitism?
A. Moscow
B. Jerusalem
C. Paris
D. Berlin
Ans- B
1043. World Future Energy Summit is to be organized at which city?
A. Stockholm
B. Abu Dhabi
C. Marrakesh
D. Biarritz
Ans- B
1044. What is the theme of the World Future Energy Summit 2020?
A. Tackling Energy Resources For a Sustainable Future
B. Revitalizing the Energy Source and its Dependant Sector
C. Rethinking Global Consumption, Production, and Investment
D. Advancing Energy Technologies to Meet Energy Goals in Future
Ans- C
1045. World Braille Day is celebrated on —– to mark the birth anniversary of Louis Braille.
A. November 13
B. January 4
C. January 6
D. June 27
Ans- B

DOWNLOAD PDF HERE 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Current Gk 2020 Download Free PDF Here

Next Story

2020 General current affairs MCQ PDF

Latest from Blog