2020 General current affairs MCQ PDF

2020 General current affairs MCQ PDF

1047. Dubai-based Indian girl Sucheta Satish, who set twin world records for singing in most languages during one concert and the longest live singing concert by a child, can sing in languages.
A. 92
B. 102
C. 120
D. 122
Ans- C 
1048. Who released the State Energy Efficiency Index 2019?
A. NITI Aayog
B. Bureau of Energy Efficiency
C. Alliance for Energy-Efficient Economy
D. B & C
Ans- D
1049. Who was the first Indian Commander-in-chief of the Indian
Army?
A. Madappa Cariappa, OBE
B. Sam Manekshaw
C. Kodandera Subayya Thimayya
D. Paramasiva Prabhakar Kumaramangalam
Ans- A
1050. and the Government of India signed a $206 million loan agreement to develop water supply and sewerage infrastructure in 5 cities of Tamil Nadu.
A. Asian Infrastructure Investment Bank
B. International Monetary Fund
C. World Bank
D. Asian Development Bank
Ans- D
1051. Who was honoured with the Global Child Prodigy Award 2020 for achievements in spiritual discipline yoga?
A. Sucheta Satish
B. Sukesh Krishnan
C. Amrita Patel
D. Ishwar Sharma
Ans- D
1052. Every year, Public Service Broadcasting Day is celebrated on
A. 10th November
B. 11th November
C. 12th November
D. 9th November
Ans- C
1053. RBI has cancelled the Certificate of Authorisation (CoA) of payment bank.
A. Aditya Birla Payment Bank
B. Vodafone M Pesa
C. Fino Payment Bank
D. NSDL Payment Bank
Ans- B
1054. NuGen Mobility Summit is inaugurated at
A. Haryana
B. Uttar Pradesh
C. Uttarakhand
D. Gujarat
Ans- A
1055. The Indian Culture Portal which is launched in New Delhi
was developed by
A. IIT- Delhi
B. IIT- Kharagpur
C. IIT- Madras
D. IIT- Bombay
Ans- D
1056. What is the name of Joint Military Exercise between India and
Nepal which is being held in the month of December, 2019?
A. Yudh Abhyas
B. Indra
C. Surya Kiran
D. Nomadic Elephant
Ans- C
1057. Who inaugurated the Indian Cyber Crime Coordination Centre (I4C)?
A. Amit Shah
B. Prahlad Singh Patel
C. Kiren Rijiju
D. Pralhad Joshi
Ans- A
1058. Which of the following countries is not a part of the 8-member
Shanghai Cooperation Organization?
A. Singapore
B. Russia
C. China
D. Pakistan
Ans- A
1059. The helpline number 14400 for complaints on corruption is launched by
A. Andhra Pradesh
B. Tamil Nadu
C. Karnataka
D. Kerala
Ans- A
1060. The project envisaged to achieve a “paperless office” under
e-Governance initiative of GoI in the field of Civil Aviation.
A. E- Paper
B. E- Aviat
C. E- BCAS
D. E- Hurray
Ans- C
1061. Two female astronauts Christiana Koch and Jessica Meir created history by performing an all-female spacewalk in the history of human space science. The spacewalk was conducted by
A. NASA
B. ESA
C. JAXA
D. ISA
Ans- A
1062. Which platform has been launched by NPCI for a fast and secure platform?
A. Bal
B. Dhanush
C. Vajra
D. Shiva
Ans- C

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Current Affairs mcq gk 2020

Latest from Blog